Beş maymun deneyi, George Robert Stephenson tarafından yapıldığı düşünülen bilimsel deney.
Bir kafese beş maymun yerleştirildiğini ve tepesinden sarkan muza ulaşmaya çalıştıklarında, üzerlerine tazyikli soğuk su sıkıldığını hayal edin. Birkaç denemenin ardından maymunlar, muzu almaktan vazgeçiyor. Daha sonra kafese su sıkılmamış yeni bir maymunu kafese koyuluyor. Bu yeni maymun muza ulaşmaya çalıştığında, diğerleri ona saldırıyor. Daha önce tazyikli suyu yaşamamış, yalnızca “alışkanlık” üzerinden tepki veren diğer maymunlar da sırayla yenileriyle değiştirilse de döngü devam ediyor. Sonunda kafesteki hiçbir maymun, tazyikli suyu deneyimlememiş olmasına rağmen, hiçbiri muza ulaşmaya cesaret edemiyor.
Deney, kurum kültüründe alışkanlıkların ve ezberlerin nasıl nesilden nesile aktarılabildiğinin çarpıcı bir örneği. Birçok işletme ve organizasyonda, çalışanlar nedenini sorgulamadan, yıllardır uygulanan kuralları kabul ediyor ve kendinden sonrakilere aktarıyor. Alışkanlıklar ve kültürel normlar sorgulanmadığında, yenilikler önlenir, fırsatlar kaçırılır.
Dijital dönüşümün, değişen iş dünyasının ve hızlı ilerleyen teknolojinin olduğu bu dönemde, alışkanlıklarımızı sorgulamak zorundayız. Kurum kültürünüzde bu “görünmez bariyerler” var mı? Çalışma arkadaşlarınızın daha özgür, özgün ve yaratıcı olabilmesi için bu bariyerleri nasıl ortadan kaldırabilirsiniz?
Geçişten kalan öğreti ve ezberlerle hareket etmeye devam etmek gelişimin en önemli engelidir.
Y kuşağı ve Z kuşağı bu kalıplaşmış yapıların dışına çıkma eğiliminde. İş yerinde daha fazla esneklik, yaratıcılık ve özgürlük talep ediyorlar. Teknolojiyi ve dijital dünyayı doğrudan kullanan bu nesil, “bu hep böyle yapılıyordu” anlayışına meydan okuyarak, yeni fikirler ve farklı yaklaşımlar geliştirmek, eski düzeni sorgulamak ve “neden olmasın” diyerek sınırları zorlamaktan keyif alıyorlar.
Sorgulayan bir kültür yaratın. “Geleceği Sorgulayanlar Yazacak!”
Kıvılcım Mert
#DijitalDönüşüm #KurumsalKültür #Liderlik #Yenilikçilik #Değişim #Girişimcilik