Blog

Değişim ve Birey

Bilişsel Gelişim Dijital Dönüşüm Kişisel Gelişim

Değişim ve Birey

Hayat seni zorunlu dönüştürmeden önce harekete geç.
Kendi değişim hikayeni yaz.
Yaşanılan teknolojik gelişmeler ve küreselleşme ile, sınırların ortadan kalkması ve bilgi çağına önlenemez geçiş toplumsal alt yapılarda, sosyo-ekonomik ritüellerde ve hatta iş dünyasında geçerli olan kuralları da derinden etkiledi.
Teknolojinin ve bilginin ön plana çıktığı yeni dijital çağda şirketler arası rekabet anlayışı önemli ölçüde değişti.
Sektörü, büyüklüğü, kültürü her ne olursa olsun bütün bireyler ve kurumların değişimle ilgili uyumlanma politikalarının en çok kendilerinin yeni bir versiyonunu yaratmak üzerine kurgulanması gerek.
Değişim sürecinin başlangıç ve bitiş serüveninin iyi algılanması ve yönetilmesi ancak farkındalığın geliştirilmesi ile sağlanabilir.
Farkındalık geliştirilemediğinde sancılı bir dönüşüm kaçınılmazdır.
Bazı şirketler değişimi kucaklarken bazıları değişime kapalı olurlar. Bu noktada izlenen yol ve yöntem kritik önem taşımaktadır. Her bir yapının farklı dinamikleri var.
Dayatılan bazı öğretiler değişimin frekansını bozabiliyor.
Her değişimin farklı psikolojik maliyetleri var. Bütünsel yaklaşım algısı ile yönetilmeyen değişim çalışmalarının çoğunlukla yarım kaldığı ana amaca hizmet etmediği tartışılmaz.
Değişimin algı ve psikolojisinin yönetilmesi ve kurum kuruluşların süreç verimliliği için en önemli konudur. Her değişim psikolojik ve sosyolojik bilgi ve analizlere dayalı ilerletilmelidir.
Özellikle yeni jenerasyonların varlığını ve eleştirel yaklaşımlarını da dikkate alarak, hayata optimum verimlilikte katma değer sağlamaları/adaptasyonları adına stratejik değişim planlarına dayalı, gelişim planlarının hazırlanması, uygulanabilirliği, denetlenebilirliği ve kapsayıcılığı sürdürülebilirlik için çok önemlidir.
Bu süreçte motivasyon kaynakları arasında bireysel hedefler, içsel değerler ve dışsal teşvikler, kurum kültürleri, toplumsal değerler, sektörel gelişmeler yer alır.
Dengeli ve geçerli değişim sürecine dayanmayan yolculuklar zorunlu ve sancılı değişimlere sebep olurlar. Zorunlu dönüşüm yaşanan yerde eski forma dönmek pek imkanlı değildir. Dönüştüğünüz yerden devam etmek zorunda kalabilirsiniz.
Özetle;
🔹  İhtiyaç analizi
🔹 Hazırlığı
🔹 Hedefleri
🔹 Stratejisi
🔹 Felsefesi
🔹 Eylem planları
🔹 İletişim planı
🔹 Katılımı
🔹 Değerlendirme yöntemleri, geribildirimi
🔹Desteği
🔹Esnekliği
🔹Ortak değerleri

olmayan değişimler sizi sancılı dönüşümlere mahrum bırakır.

Kıvılcım Mert & Necdet Kırmızıtoprak

değişim
süreç
analiz
sistem
dönüşüm
yapılanma
farkındalık
esneklik
değerler
kültür
işletme
danışmanlık
dokare
dokaredanışmanlık